פרסם אצלנו
צור קשר
יום שלישי 16.04.2024
הממשלה תדון בתכנית הפחתת הפליטות
20/09/2015 18:27

הממשלה תדון היום ביעדי המשרד להגנת הסביבה, משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, ומשרד האוצר להפחתת פליטות גזי חממה וייעול צריכת האנרגיה במשק. ההחלטה מעוררת ביקורת חריפה בארגונים לשמירת איכות הסביבה, הטוענים שמדובר בנסיגה מתכניות קודמות לשיפור איכות האוויר.

 | חדשות האנרגיה |

המשרד להגנת הסביבה טוען כי יישום התוכנית והעמידה ביעדים יובילו להגברת הביטחון האנרגטי ארוך הטווח של ישראל, ייעול והגברת התחרותיות של התעשייה ושל המשק בכלל, הפחתה בהוצאות המדינה וחיסכון לאזרחים בחשמל ודלקים, מינוף השקעות וצמיחת המשק, פיתוח תעשיית הקלינטק, יצירת מקומות עבודה והפחתת הזיהום הסביבתי והתחלואה הנובעת ממנו.

ישראל מחוייבת על פי אמנת האקלים להגיש לאו"ם את יעדי הפחתת הפליטות עד סוף ספטמבר 2015 ולקראת ועידת האקלים בפריז בנובמבר , לצורך היערכותה לחתימה על הסכם גלובאלי חדש ומחייב למאבק בשינויי אקלים. נקבע כי האוצר יקציב חצי מיליארד ₪ למימוש התוכנית בתוספת מענקים להשקעות בהתייעלות אנרגטית בסך 300 מיליון שקלים במשך 4 שנים. תכנית העבודה לעמידה ביעדים תוגש לממשלה בתוך כחודש וחצי מאישורם וצפויה לחסוך למשק הישראלי למעלה מ100 מיליארד ₪.

יעד התוכנית ,אותו קבע המשרד להגנת הסביבה על בסיס המלצות ועדה בין משרדית, הם הפחתה של כ-25% מפליטות גזי החממה הצפויות ב-2030, שהם 7.7 טון פליטות לנפש בשנת 2030. לצורך השגת היעד נקבעו יעדים לאומיים להפחתה וייעול של צריכת האנרגיה במשק וייצור חשמל ממקורות של אנרגיות מתחדשות עד שנת 2030 . ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת עומד כיום על 2% בלבד ועל פי היעד החדש יעמוד על שיעור של 17% לפחות מסך כל צריכת החשמל בשנת 2030.

 עוד הוחלט כי על יעד צמצום צריכת החשמל בשיעור של 17% וצמצום הנסועה הפרטית בשיעור של 20% בשנת 2030 זאת על ידי מערכות הסעת המונים, המבוססות על אוטובוסים, רכבות כבדות ורכבות קלות, מעבר לשימוש בגז דחוס ברכבי דיזל כבדים ובעיקר במשאיות ואוטובוסים, והפחתת רמות זיהום האוויר והגודש במרכזי הערים.

היעדים גובשו על בסיס עבודת ועדה בין-משרדית , שבחנה באופן מקיף את פוטנציאל ההפחתה בצריכת האנרגיה ובפליטות גזי החממה של ישראל לשנת 2030 בסקטורים השונים כגון ייצור חשמל, תעשייה, תחבורה, מבני מסחר ומגורים, פסולת וחקלאות. בחודשים האחרונים ערכה הועדה ניתוח טכני וכלכלי לפוטנציאל ההפחתה בצריכת האנרגיה ולאחר אישור הממשלה יגיש המשרד להגנת הסביבה את התוכנית לאו"ם כמחויבות הרשמית של מדינת ישראל.

עמותת אדם טבע ודין מתחה ביקורת חריפה על הצעת ההחלטה וטענה שמדובר בנסיגה מהחלטות קודמות ופשרה בלתי נסבלת על חשבון בריאות הציבור.

עו"ד עמית ברכה מנכ"ל אדם טבע ודין: "ההתנהלות הנוכחית של ממשלת ישראל הנוגעת לקביעת יעדי פליטות לגזי חממה מהווה אחיזה מתמשכת של עיני הציבור ובגדר הפקרות של ממש. אין די שהממשלה ביטלה החלטות ממשלה קודמות בנושא, כעת מתברר כי ההסכמה בין המשרדים שנעשתה כאקט של פשרה על חשבון הציבור, בריאותנו ואיכות הסביבה בה אנו חיים, עומדת בסיכון עם שינוי עמדתם של חלק ממשרדי הממשלה. אנו קוראים לראש הממשלה להתעשת ולהוביל לאישור ההצעה בבחינת המינימום ההכרחי לשמירה על בריאות הציבור והרתמות למאבק העולמי בשינויי האקלים"

 


מחירי סחורות
מדדי נפט וזהב
EIA today in energy