פרסם אצלנו
צור קשר
יום רביעי 24.04.2024
שותפויות הגז מסרבות להתחייב על יצוא גז והמגעים להקמת צנרת התפוצצו
21/08/2020 13:44

שותפויות תמר ולווייתן מסרבות להתחייב לשלם כ־2 מיליארד שקל בעשור כעמלה על הזרמת הגז בצנרת החדשה שתוקם, והמדינה חוששת שהן יקימו צנרת עצמאית. הגדלת היצוא מוטלת בספק

המגעים שמנהלת המדינה מול שותפויות הגז על הקמת צנרת יצוא גז חדשה למצרים התפוצץ, והמגעים הרשמיים בין הצדדים הופסקו. כך נודע ל"כלכליסט". מדובר במגעים שעורכת חברת נתיבי גז הממשלתית (נתג"ז) מול שותפויות הגז תמר ולוויתן, שאמורים להוביל למסגרת חוזית להקמת צנרת ייצוא חדשה, שתכלול התחייבויות מצד שותפויות הגז להזרמת גז מישראל למצרים לעשר שנים לפחות.

במרץ האחרון החליטה רשות לקדם צנרת הולכה ימית חדשה, באורך של כ־45 ק"מ, שתשרת מספר מטרות: הראשונה, הגדלת קיבולת ההולכה, שמוגבלת לכ־4.5 מיליארד מ"ק בשנה. הגדלת הקיבולת תאפשר למדינה להסב עד 2025 את ארבע יחידות הכוח הפחמיות באשקלון לגז טבעי. המטרה השנייה היא לאפשר לשותפויות הגז להגדיל בעשרות אחוזים את היקף היצוא למצרים ממאגרי תמר ולוויתן, כך ששתי השותפויות, שמייצאות כבר היום, אבל בהספק יחסית נמוך, יוכלו להגדיל את היקף היצוא לרף החוזה שנחתם בסוף 2019 מול המצרים, כ־6.5 מיליארד מ"ק לשנה.
 
הבעיה הייתה שבעת חתימת החוזה ליצוא למצרים שותפויות הגז ידעו שאין מספיק קיבולת הזרמה כדי לעמוד בחוזה, ולכן הגדלת היצוא הותנתה בכך שהמדינה תבנה צנרת חדשה. רשות הגז בחנה את הנושא וגילתה שהבנייה משתלמת כלכלית, כיוון שהגדלת היצוא תגדיל את הכנסות המדינה מתמלוגים ומסים, ותאפשר במקביל לחברת נתיבי גז הבורסאית ליהנות מעמלת הזרמת גז שנאמדת בכ־200 מיליון שקל בשנה, לאורך 10 שנים (כלומר 2 מיליארד שקל בעשור).
 
נתיבי גז הזהירה לאחר ההחלטה של רשות הגז שעלויות המימון החדשות לבניית הצנרת יגדילו את המינוף הפיננסי שלה ברמה מסוכנת. לכן, בשל החשש ששותפויות הגז ינצלו את המדינה רק לטובת היצוא שלהן (עם אפשרות שהוא יפסק בעתיד, מסיבה פוליטית למשל), רשות הגז החליטה על מספר התניות. הראשונה היא שחלוקת המימון על הצנרת החדשה ע"ס 630 מיליון שקל תיפול בעיקר על שותפויות הגז, שישאו ב־56.5% מהמימון.
 
כלכליסט | ליאור גוטמן | 18.8.20

מחירי סחורות
מדדי נפט וזהב
EIA today in energy