פרסם אצלנו
צור קשר
יום שישי 26.04.2024
מזכר הבנות: ישראל תייצא גז טבעי לאיחוד האירופי דרך מצרים
16/06/2022 08:59

טקס החתימה על מזכר ההבנות התקיים הבוקר בקהיר, בהשתתפות שרת האנרגיה קארין אלהרר, שר הנפט המצרי טארק אל–מולא ונשיאת האיחוד האירופי, אורסולה פון דר ליין. לפי המזכר שתקף ל-3 שנים, יגובשו שיתופי פעולה לפיתוח תשתיות, תוך ייעול אנרגטי ועמידה ביעדי איפוס הפליטות.

 ישראל חתמה הבוקר (רביעי) על הסכם לייצוא גז טבעי לאיחוד האירופי, בטקס שהתקיים בקהיר שבמצרים. על מזכר ההבנות בנושא חתמה שרת האנרגיה, קארין אלהרר, שר הנפט ומשבי הטבע המצרי, טארק אל–מולא ונשיאת האיחוד האירופי, אורסולה פון דר ליין.

לדברי שרת האנרגיה, אלהרר "זה רגע נדיר שבו ישראל הקטנה הופכת לשחקנית משמעותית בשוק האנרגיה העולמי. מזכר ההבנות יאפשר לישראל לייצא בפעם הראשונה גז טבעי ישראלי לאירופה והוא מרשים אך יותר בהסתכלות על שורת ההסכמים המשמעותיים שעליהם חתמנו בשנה האחרונה, וממצבים את ישראל ואת משק האנרגיה והמים שלה כשחקנית מפתח בעולם".
על פי מזכר ההבנות שנחתם הבוקר, הצדדים החתומים עליו יפעלו בשיתוף פעולה כדי לאפשר אספקה סדירה של גז טבעי למדינות החברות באיחוד האירופי. הגז יוזרם מישראל למצרים שבה הוא יעבור תהליך של הנזלה וממנה יסופק למדינות באירופה.
 מזכר ההבנות כולל כמה צעדים שיאפשרו את יישומו, לרבות סעיף שבמסגרתו האיחוד האירופי יעודד חברות אירופאיות להשתתף בהליכים תחרותיים ולהשקיע בפרוייקטים של חיפושים והפקת גז טבעי בישראל ובמצרים. בנוסף, הצדדים סיכמו על גיבוש תוכנית לניצול מיטבי של תשתיות, בחינת הצורך בהקמה ובפיתוח של מתקני הנזלה חדשים וניסוח של מפת דרכים להשלמת והאצת קבלת האישורים הנדרשים ליישום מזכר ההבנות.
תוקפו של ההסכם שנחתם הבוקר בקהיר הוא ל–3 שנים ואחריהן הוא צפוי להתחדש אוטומטית לעוד שנתיים.
במשרד האנרגיה אמרו היום כי החתימה בקהיר מהווה צעד נוסף בדרך למיצובה של ישראל כמעצמת גז טבעי, שתאפשר להגדיל את ייצוא הגז הטבעי שלה למצרים ומשם למדינות נוספות באירופה שזקוקות למקור למשאב כמקור אנרגיה על רקע משבר האנרגיה העולמי, והימשכות המלחמה בין רוסיה לאוקראינה. שם אמרו עוד כי ייצוא הגז משמש מנוף מדיני שתורם למעמד הגאו–פוליטי של ישראל תוך שמירה על כמות הגז הטבעי הדרושה לצרכי המשק בישראל.
לפי מזכר ההבנות, ישראל, מצרים והאיחוד האירופי מכירים בכך שגז טבעי ישמש לצרכי אנרגיה לפחות עד 2030 ולאחר מכן צריכתו באירופה תפחת בהדרגה עד שנת 2050, המועד שבו אירופה שואפת להגיע למציאות אנרגטית מאופסת פליטות גזי חממה. 
 
כלכליסט | יובל אזולאי | 15.6.22

מחירי סחורות
מדדי נפט וזהב
EIA today in energy