"אין סיבה להמתין 90 יום, כפי שקבע ראש הממשלה. דרושות החלטות מהירות על מנת למנוע בצורת חשמל ולהבטיח את אספקתו במדינת ישראל לקראת שנת 2013. פרויקטים של פיתוח כגון תוכנית החירום, כמו גם תוכנית ההתייעלות האנרגטית הונחו על שולחנות משרדי הממשלה הרלוונטיים, ובראשם משרדי ראש הממשלה והאוצר, לפני חודשים ארוכים, ועדיין לא ניתן להם מענה. כל דחייה נוספת היא הימור באמינות אספקת החשמל. כשם שהדחייה על ידי האוצר בהקמת מתקני ההתפלה הייתה הימור שהביא למחסור חמור במשק המים". כך אמר היום שר התשתיות הלאומיות ד"ר עוזי לנדאו, בדיון רב משתתפים שכינס בנוגע למצב משק החשמל בישראל ומצבה הפיננסי של חברת החשמל.
עוד אמר השר:"אין שום הסבר הגיוני לשאלה מדוע מתעכב המשך התהליך התכנוני של תחנת הכוח הדו דלקית (תחנה D) באשקלון, במיוחד לאור תמיכתו של השר להגנת הסביבה ביוזמת משרדנו. אי אפשר להסביר את הדחייה ביישום תוכנית ההתייעלות האנרגטית, שבכוחה להקטין ביקושים באופן מיידי".
הדיון, שנועד להתקיים עוד באמצע חודש מאי, נדחה עד להיום לבקשת האוצר. אי לכך, הופתע שר התשתיות הלאומיות לגלות שבמשרד האוצר לא נמצאו עדיין פתרונות למימון צרכיו הדחופים של משק החשמל.
בדיון, בו השתתפו מנכ"ל משרד התשתיות הלאומיות, שאול צמח, מנכ"ל משרד האוצר, חיים שני, סגן הממונה על התקציבים באוצר, עמית לנג, מנהל רשות החשמל, אמנון שפירה, ראש האגף הכלכלי במשרד ראש הממשלה, אמיר ברקן, מנהל מינהל החשמל במשרד התשתיות הלאומיות, ד"ר יהודה ניב, נציגי הממונה על שוק ההון, נציגי החשב הכללי, נציג רשות החברות הממשלתיות, נציגי משרד התשתיות הלאומיות וד"ר עמית מור מנכ"ל משותף בחברת הייעוץ אקו אנרג'י, אשר הציג את מסקנות המחקר שביצע הבנק העולמי לגבי מצבה הפיננסי של חברת חשמל.
מנהל מינהל החשמל במשרד התשתיות הלאומיות, ד"ר יהודה ניב, הציג את האיומים על משק החשמל, את הצפי לבצורת חשמל עקב אי ביצוע תכנית הפיתוח של חברת החשמל, העיכוב בתוכנית החירום ב' ואת הקשיים בשילובם של יצרני החשמל הפרטיים והאנרגיות המתחדשות.
ראש אגף חשבונאות ובקרה ברשות החשמל, איתן פליז הציג את עמדת רשות החשמל בנושא ואת הדרכים בהם, לעמדת הרשות, ניתן לשקם את מצבה הפיננסי של חברת החשמל.
ד"ר עמית מור, מנכ"ל משותף בחברת הייעוץ אקו אנרג'י, הציג את מסקנות המחקר שביצע הבנק העולמי לגבי מצבה הפיננסי של חברת חשמל. ממצאי הדו"ח, המציינים את הסיבות לקשיים בהם נתונה חברת החשמל, קובעים בין השאר, כי התעריף הנמוך המשולם לחברה, בהשוואה לחברות דומות בעולם, מונע ממנה ליישם את תוכנית החירום שאישרה הממשלה עוד בשנת 2008 ולעמוד בביקושים הנדרשים למשק החשמל בישראל.
במשרד התשתיות הלאומיות מציינים כי דחיית קבלת ההחלטות ב- 90 יום, ובכך דחיית ביצוען, תוביל לכך שבעוד שלוש שנים, בקיץ 2013, בו צופה המשרד בצורת חשמל, לא יהיו למשק פתרונות. באשר לקידום תכנית חירום ב' למשק החשמל, אומרים במשרד, כי הכדור נזרק מצד לצד בין האוצר, רשות החשמל וחברת החשמל ומשם לדירקטוריון חברת החשמל שמטעמי אחריות לא מאשר ביצוע פרויקטים. איש לא רוצה לגעת בתפוח האדמה הלוהט הזה והמשק הישראלי הוא שישלם את מחיר המחסור הצפוי.
|